Paasei blauw

6,90

SLIMME ZELFHULPGROEP

Smolart (Small, Medium of Large Art) is een kleine zelfhulpgroep die werkt in het dorp Tabaka in Kenia en handwerk maakt van speksteen. Het gebied rond het dorp staat bekend om de Kisii-speksteen. Het is vernoemd naar het gelijknamige district en komt daar voor in verschillende hardheden en schakeringen.

Twee derde van de circa 200 leden is vrouw. Alle ambachtslieden maken zowel alledaagse voorwerpen als originele en filigrane decoratieve voorwerpen.

De kunst van het bewerken van speksteen is van generatie op generatie overgedragen in de families van ambachtslieden. De productie gebeurt bijna volledig met de hand, van de winning van de ruwe steen tot het snijden en schilderen. Terwijl de mannen vaak de ruwe steen hakken, zijn de vrouwen verantwoordelijk voor het fijne werk.

Het doel van de zelfhulpgroep is om ieder lid de kans te geven zelfstandig en verantwoord te werken. Dit is een voorrecht dat zelden wordt geschonken, vooral niet door de plattelandsbevolking. Het doel van de producenten van Smolart is om kwalitatief hoogwaardige producten te produceren en met de verdiensten hun kinderen betere levensomstandigheden te kunnen bieden. Eerlijke handel helpt dit te realiseren.

Materiaal: speksteen

Afmetingen: 8CM

Op voorraad

Categorie: